System POS dla gastronomii

System POS to oprogramowanie, które umożliwia w kompleksowy sposób kierować lokalem gastronomicznym przy użyciu komputera lub innego mobilnego urządzenia. Oprogramowanie to przeznaczone jest dla małych, jak i dużych przedsiębiorstw gastronomicznych, a jego darmową wersję do przetestowania można znaleźć na stronie Gopos.pl – oprogramowanie dla gastronomii.

Funkcje, jakie zawiera oprogramowanie dla gastronomii

System POS usprawnia przepływ informacji pomiędzy personelem a gośćmi obiektu oraz personelem i kuchnia, a także dostarcza wszystkie istotne informacje właścicielowi lokalu. System ten eliminuje zajście pomyłek w zamówieniach i przyśpiesza proces obsługi.

System usprawnia sprzedaż, ponieważ pracownicy przyjmujący zamówienie nie muszą sporządzać odręcznie notatek i mogą modyfikować menu, a rachunek za zamówione potrawy generowany jest automatycznie.

Oprogramowanie pozwala kontrolować sprzedaż w lokalu z dowolnego miejsca na Ziemii oraz ruchy, jakie wykonują pracownicy. Dzięki korzystaniu z systemu POS zamówienia zapisane na tablecie automatycznie trafiają do kuchni, co ogranicza wystąpienie problemów w zamówieniach.

Oprogramowanie dla gastronomi pozwala na kontrolowanie stanów magazynowych, co pozwala w łatwy i szybki sposób składać zamówienie na brakujące produkty. Jeśli restauracja świadczy usługi cateringowe, oprogramowanie dla gastronomii pozwala stworzyć bazę danych, która ułatwi wyszukiwanie adresów dostaw, które mogą być drukowane.

Korzyści płynące z korzystania z systemu POS

Stosowanie oprogramowania pozwala na mobilne zarządzanie restauracją, a także na kontakt pomiędzy kelnerem a kuchnią przy użyciu tabletu. System ten usprawnia pracę, zwiększa rotację klientów i pozwala zaoszczędzić czas, który przeznaczony był, na biegnie kelnera pomiędzy stolikami i kuchnią. System umożliwia kontrolę stanów magazynowych i pracowników, a także można dzięki niemu wprowadzać zmiany, o których pracownicy dowiadują się natychmiast.

Korzyścią płynącą z systemu jest oszczędność, ponieważ aby system mógł być wdrożony do lokalu, wystarczy zakupić drukarkę fiskalną oraz tablet. Zaletą oprogramowania jest możliwość kontrolowania działania restauracji z dowolnego miejsca. Dzięki temu można kontrolować utarg i czynności, jakie wykonuje personel.

Urządzenie potrzebne do prowadzenia systemu POS

Aby móc wdrożyć oprogramowanie, niezbędne są następujące urządzenia:

  • terminal POS – jest to urządzenie, na którym działa oprogramowanie. Może być to smartfon lub tablet, który umożliwia zapisanie zamówienia przy stoliku i przesłanie go na urządzenie znajdujące się w kuchni,
  • drukarka fiskalna – jest to alternatywa dla kasy i musi być połączona z oprogramowaniem. Dane z raportów dobowych zapisywane są w pamięci fiskalnej,
  • wyświetlacz zamówień lub drukarka bonowa – służy do komunikowanie się kuchni z personelem sali. Umożliwia poinformowanie kelnera o zamówieniu gotowym do wydania.

Drukarka bonowa służy do drukowania zamówień w formie bonów. Aby działała ona prawidłowo, musi być połączona z internetem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *